Следвайте Гласове в ТелеграмДокато чакаме да се купи къщата на Талев

...
Следвайте Гласове в ТелеграмДокато чакаме да се купи къщата на Талев
Коментари Харесай

Родственик на Димитър Талев: Манол Пейков има най-голяма вина за събарянето на къщата на Талев в Прилеп

Следвайте " Гласове " в Телеграм

„ Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, АНБ (македонската Агенция за национална безопасност- б.р.) посредством локален варварин към този момент я събори “. Това заяви във Facebook Виктор Стоянов от Фондация „ Македония “. Той разгласява фотография на разрушената къща.

Родната къща на Димитър Талев е разказана като дома на семейството Глаушеви в най-известния разказ на писателя „ Железният светилник “.

„ През миналата нощ родната къща на Талев е съборена с чук от македонисти. Според полицията била паднала от дъжда. Информацията ми е, че похищението е осъществено с чук от пийнал македонист. Виновните не са те. Беше ясно, че ще има опити за похищения. ВИНОВНИ СА КРЪСТЮ КРЪСТЕВ, МАРИЯ ГАБРИЕЛ И НАЙ-ВЕЧЕ МАНОЛ ПЕЙКОВ! Благодарим на сглобката, че се грижи за културното ни завещание “. Това написа във Facebook Димитър Панчев – роднина на писателя.

През септември предходната година наследниците на Димитър Талев проведоха митинг пред министерството на културата поради бездействието на страната по проблема с родната къща на  писателя в Прилеп. Те попитаха депутата от ПП-ДБ Манол Пейков какво се случва с парите, събрани още през април през фондацията му от дарения от българи, в размер на 200 000 лева, с които трябваше да бъде купена къщата.

След новината за събарянето й Манол Пейков разгласява следващ пост във Facebook, оправдавайки забавянето си.

„ През последните към 400 дни не съм спрял и за момент да мисля и работя за придобиването на родната къща на Димитър Талев в Прилеп. Събраните от вас пари са в сметката ми до стотинка – и са задоволителни за пазаруване на контрактуваните 2/3 (собствеността на Снежана – актуалната собственичка – б.р.) и (поне първоначално) подсилване и възобновяване на къщата. Готов съм да потегли за Прилеп за завършване на договорката във всеки един миг – и се надявам и чакам това да се случи допустимо най-скоро “, написа депутатът от Политическа партия.

Инфо: Обективно

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР